Zeynur Pehlivan; Beden Eğitimi Öğretmeni, Milli Hentbolcu, Antrenör, Hentbol Yazarı; Eğitim Uzmanı, Milli Hentbolcu Zeki Pehlivan'ın Eşi; Lise Öğrencisi, Milli Hentbolcu Doruk Pehlivan'ın Annesi

25 Mart 2017 Cumartesi

Yıllar önce, bir yaz tatili için Kuşadasını seçmiştik. Rezervasyon yaptığımız otele gelip resepsiyona gelmiştik. Çantalarımızı bırakıp tam kimliklerimizi çıkarmaya hazırlanıyorduk ki resepsiyondaki görevli genç, "Ben sizi tanıyorum. Siz hentbolcusunuz!" demişti. 

Bana dönüp "Sizi İstanbul'da Arçelik ile seyretme olanağım oldu. Eşinizi de televizyondaki ETİ'nin o muhteşem Avrupa 3. olduğu senelerinden hatırlıyorum." demişti. 

Kuşadası gibi bir yerde bunları duymak çok güzel değil mi? 
İnanamıyorum demeyin lütfen! İnanın! Biz bunları yaşadık, biz bunları gördük çünkü! O yıllar öyleydi çünkü!  Hentbol bir zamanlar böyleydi çünkü! 

Her spor haberlerinde mutlaka bir hentbol haberi olur, neredeyse her hafta da bir Lig maçı naklen verilirdi. Tek kanallı dönemlerde de sporseverler bunları mutlaka takip eder ve her spor dalından haberleri öğrenme şansına sahip olurdu. 

Rahmetle andığım güzel insan Hüseyin Başaran, Levent Özçelik, Yalçın Çetin'in sesinden hentbol maçlarını veya röportajları dinlemek bizim için inanılmaz değildi, hayal değildi, gerçekti. 

Ve o dönemlerde bu yayınların çoğunda da Eskişehir ve Eskişehir ETİ sözleri geçerdi. 
Çünkü o zamanlar Eskişehir'de ETİ-Kılıçoğlu derbileri vardı.
Çünkü o tarihlerde ETİ-Halkbank, ETİ-Arçelik, ETİ-Simtel, ETİ-Vestel rekabetleri olurdu. 
Çünkü ETİ, Avrupa Kulüpler Kupasında fırtına gibi esiyor, bizlere dünyanın en büyük takımlarını ve hentbolunu seyretme olanağı veriyordu.
Çünkü o tarihlerde ETİ'den birçok oyuncu milli takımın yapısını oluşturuyordu. Anlayacağınız heryerde ETİ vardı.  

Milliyet'in seçtiği Yılın antrenörü ödülüne de ETİ'nin "hentbol" antrenörü olan çok sevdiğimiz rahmet ve özlemle andığımız hocamız Yaşar Sevim seçiliyordu. Anlayacağınız 80'li yılların ikinci yarısında ve 90'ların başında ETİ, heryerdeydi ve herkes ETİ'nin bir hentbol takımı olduğunu bilirdi. Anlayacağınız hentbolun adresi bir zamanlar Eskişehir'di.


Sonra.. Sonra, o içimizi acıtan 92 yılı geldi ve lezzetine doyamadığımız ETİ, bizleri ağlata ağlata kulübü kapattığını ilan etti. 

Ve Eskişehir'de erkek hentbolunun şalteri bir anda indi. Eskişehir hentbolu biranda karanlıkta kaldı. Rahmetli Gaffar Okkan öncülüğünde kurulan Eskişehir Polisgücü bu görevi bir dönem üstlendi ama daha sonra bu takımın Diyarbakır'a taşınması ile bu dönemde sona erdi ve Eskişehir'de, hentbolun merkezinde, Erkekler Süper Liginde oynayan bir takım kalmadı. Süper Liglerde basketbol, voleybol takımı olmayan ve hentbolu en iyi bilen kentte hentbol dönemi erkeklerde de bitmiş oldu. 

Şu an yazarken fark ettim ki, yaklaşık 20 yıldır bir erkek hentbol maçı izlemek için Eskişehir'e gitmemişim. Ne üzücü! Ne acı! 

Ama bugünlerde bu üzüntüm, bu acım bir nebze azaldı. Bir hafta önce ayaklarım, kalbim beni yetiştiğim memleketim Eskişehir'e taşıdı. Hem de bir erkek hentbol maçı için taşıdı. I.Ligde mücadele eden ve eğer o maçı alırsa Süper Lige çıkacağı garantilenecek olan Selkaspor için taşıdı. Bir şampiyonluğun ilan edilmesine, Selkaspor diye bir takımın şampiyonluğunun ilan edileceği, Süper Lige bir Eskişehir takımının geldiği güne tanık olmam için taşıdı. 

Mutluyum, hem de çok mutluyum! Biliyorsunuz! Eskişehir bir kültür kentidir. Eskişehir çağdaş, özgür, genç ve dinamik bir kenttir. Bu kentin yalnızca bir eksiği vardır. Bu da spordur. Hentboldur, voleyboldur, basketboldur.  Yani bu gençleri salonlara taşıyacak  başarılı bir spor dalının, bir kulübün olmaması, bir türlü adını sporla duyuramamasıdır. 



Ama sanırım bugünler geride kalacak gibi.. Çünkü bugünlerde Eskişehir'de Selkaspor rüzgarı esiyor. Hentbol ismini daha çok kimse öğreniyor, salonlar bir hentbol maçı için doluyor. Eskişehir'de hentbol filmi, bugünlerde sanki geriye sarılıyor. Hem de çok güzel bir şekilde.. 
Bilboardlarda "Beton Adamlar" isimleriyle takımların fotoğrafları yayınlanıyor, maçların duyuruları yapılıyor, milletvekilleri maçlara geliyor, gelen herkese Selkaspor tişörtleri dağıtılıyor, AVM'lerde hentbol yarışmaları yapılıyor, devre aralarında bisikletler dağıtılıyor. 

Tam da çağdaş bir kente yakışırcasına..
Tam da modern hentbola yakışırcasına..
Tam da Eskişehir'e yakışırcasına..
Tam da Süper Lige yakışırcasına..

Hentbol benim için adresini bulmuştur. Eskişehir, tekrar  hentbol kültürünü solumaya, vaksın sesini duymaya başladı. Bu Eskişehir için tanıdık bir koku, tanıdık bir sestir! 

Süper Lige hoşgeldin Selkaspor!
Süper Lige çok güzel geldin Selkaspor!
Eskişehir'e, evine hoşgeldin hentbol! 

Bundan sonra Eskişehir'e maç seyretmek için daha sık geleceğim.
Tebrikler Selkaspor
Tebrikler Beton Adamlar 

Zeynur Pehlivan


Posted by http://zeynurpehlivan.blogspot.com/ on 01:20  No comments »

0 yorum:

Yorum Gönder

Bookmark Us

Delicious Digg Facebook Favorites More Stumbleupon Twitter

Search