Zeynur Pehlivan; Beden Eğitimi Öğretmeni, Milli Hentbolcu, Antrenör, Hentbol Yazarı; Eğitim Uzmanı, Milli Hentbolcu Zeki Pehlivan'ın Eşi; Lise Öğrencisi, Milli Hentbolcu Doruk Pehlivan'ın Annesi

9 Mart 2015 Pazartesi


Yetenek Dediğin Nedir ki?”  Geoff Colvin

Değerli Hentbol Dostları,
Sizlere bu yazımda bir kitap adından bahsedeceğim. Kitabın ismi “Yetenek Dediğin Nedir ki?” Geoff Colvin tarafından yazılmış ve Kemal Atakay’ın çevirisiyle aktarılmış bir kitap. Bu kitabı okuduktan sonra ikinci kez okuma ihtiyacı hissettim.

Peki bizimle ne alakası var denebilir. Şöyle ki; kitap dünya çapında başarılı olan kişilerin bu başarılarının altında ne yattığını, bu farkı nasıl yarattıklarını, çok zeki olup olmadıklarını, üstün performansa nasıl ulaştıklarını çeşitli sporcu, sanatçı, bilim insanı vb. lerinden örnekler vererek anlatıyor.


Özellikle üstün performansa ulaşmada “amaca yönelik alıştırma” konusunda kapsamlı bir bölümün yer aldığı kitap, amaca yönelik alıştırmanın unsurlarını (özel olarak performansı arttırmak için neler yapılması gerektiği, çok kez yinelenmeyi gerektirdiği, sonuçlara ilişkin geri beslemeye her an ulaşılabildiği, büyük bir zihinsel çabayı gerektirdiği ve çok eğlenceli bir iş olmadığı) ve bunun nasıl işlediği (daha çok algılama, daha çok bilme, daha çok hatırlama) ile ilgili pek çok önemli noktayı örnelerle anlatmaktadır.

Önemli bir noktada da, üstün performan gösterebilmek için amaca yönelik çalışmalarda öz olarak “halen yapabildiğimizin ötesine geçmek” gerekiyor deniyor. Buna tamamen katıldığımı belirtmek istiyorum. Tiger Woods’un belkide hayatında bir kaç sefer olabilecek vuruşlar için kaç kez antrenman (vuruş) yaptığı ve bu pozisyon geldiğinde de nasıl başarılı olduğu örneğinden uyarlarsak, hentbol maçında olabilecek bir çok pozisyon içinde o kadar çok çalışmak, denemek ve hazırlıklı olmak aynı zamanda da bunu maçın son saniyesinde de yapabilecek durunda olmak sanırım çok önemli bir nokta.



Dostlarımız, özellikle de antrenör arkadaşlarımız (sporcu kardeşlerimde) bu kitabı bir şekilde okurlarsa ne demek istediğimi daha iyi anlayacaklardır. Çünkü, takımlarındaki oyuncuların mevcut kapasitelerinin üzerine çıkabilecekleri bir antrenman planlaması ya da sporcu kardeşlerimin kendilerinin gerçekleştirecekleri “özel” antrenmanların (kondüsyon, kuvvet, teknik, taktik vb.) hem bireysel hem de takım anlamında getireceği katkı bence çok çok olumlu ve anlamlı bir artış sağlayacaktır. Herkes bana soruyordu (hentbole 19 yaşında çok geç başlamama rağmen) nasıl bu yaşta hala bu düzeyde oynuyorsun diye. İşte sorunun cevabı bu kitapta diye düşünüyorum. Diğerlerinden daha fazla çalışarak.

Şimdi, bazı konuşmaları duyuyor gibiyim; “bu paraya bu kadar”, imkan mı var da çalışalım”, akşamdan akşama antrenman için zaten zor bir saat bulabiliyoruz” gibi. Ancak, bunları bir şekilde aşmazsak nasıl hentbolü geliştirebileceğiz? Nasıl bazı işleri başarabileceğiz? Nasıl diğer branşlar bu işi becerirken biz onlarla mücadele edebileceğiz? Mazeret çok ne diyelim, gerisi sizlere kalmış.

Saygılarımla.


Dr. Zeki Pehlivan

zepehlivan@yahoo.com
Posted by http://zeynurpehlivan.blogspot.com/ on 13:28 in    No comments »

0 yorum:

Yorum Gönder

Bookmark Us

Delicious Digg Facebook Favorites More Stumbleupon Twitter

Search