Zeynur Pehlivan; Beden Eğitimi Öğretmeni, Milli Hentbolcu, Antrenör, Hentbol Yazarı; Eğitim Uzmanı, Milli Hentbolcu Zeki Pehlivan'ın Eşi; Lise Öğrencisi, Milli Hentbolcu Doruk Pehlivan'ın Annesi

8 Temmuz 2015 Çarşamba


Bir hentbol takımının en önemli unsurlarından birisi kalecidir. Oyun içerisinde bir takımı etkileyebilecek en önemli pozisyon olarak da ifade edilebilir. Rakibin amacına ulaşmasındaki son engel kalecidir. Takımın gücü zayıfladığında yaptığı iyi bir kurtarış ile takımını ayağa kaldırabilir ve moralini yükseltebilir. Kalecinin başarılı olabilmesi için programlı ve devamlı olarak da kondisyon, teknik-taktik ve psikolojik çalışmalar yapması gereklidir. 

Kalecinin genel olarak; temel duruş, aldatma hareketleri, top kesme ve yakalama, topu oyuna sokma, değişik atış türlerinin savunulması, kalecinin hücum ve savunmadaki oyunu, hızlı hücum başlatma gibi konularda çalışmalar yapması önemlidir. Ayrıca kalecilerin antrenman ve müsabaka hazırlıkları ile ilgili de ön hazırlık çalışmaları yapması da önemlidir.Bu nedenle kaleciler her zaman antrenmanlarda özel bir yer tutmaktadır. Bu çalışmalar için antrenörlerin kalecilerle özel olarak ilgilenmeleri yararlı olacaktır. Antrenman ve müsabaka sırasında da verilecek doğru geribildirimlerle beklenen davranışların kazanılması sağlanabilir.

Bir oyuncunun kaleci olarak tercih edildiği durumlarda ona öğretilmesi gereken temel davranışlar şöyle belirtilebilir:

1. Kalecinin kale sahası içerisindeki alan algısının geliştirilmesi gerekir. Kalede doğru pozisyon alma, atış pozisyonlarına göre topu karşılamak için alacağı pozisyonlar önemlidir.
2. Kaleci, kale içerisinde her zaman kısa ve çabuk yana kayma adımları kullanmalıdır. Asla topa karşı yan dönmemeli ve hareket ederken çapraz adım almamalıdır.
3. Esas olarak topa konsantre olmalı, topu da görmeye çalışmalıdır. Fakat aynı zamanda, bireysel olarak hücum oyuncularının atış türlerini ve nerelere atış yaptıklarını bilmelidir.
4. Kaleci ellerini her zaman yukarıda tutmalıdır. Eller yukarıda iken, eller aşağıda olduğundan daha hızlı hareket ettirilebilir.
5. Asla topuklarının üstünde beklememelidir.
6. Uzak atışlarda kendi reflekslerine güvenmelidir.
7. Elleriyle ve kollarıyla, kısa mesafeden atış yapan oyuncunun kafasını karıştıracak değişik hareketler yapmalıdır.
8. 6 metreden atışlarda rakibin gözlerini yakalamaya çalışmalıdır.
9. Rakiplerine karşı tedirginliğini göstermemelidir.
10. Gözlerini asla kapamamalıdır.
11. Savunma oyuncularını yönlendirmeli ve desteklemelidir.
12. Asla çaresiz hareketler yapmamalıdır. Çünkü savunmanın en son savunma çizgisi kaledir ve kalecinin oyunu bıraktığını gören takım kendi takım ruhunu da kaybeder.
13. Bir topu savunduktan sonra, en kısa zamanda topu oyuna sokmalı, ancak bir panik halinde olmadan ve en yakın takım oyuncusuna pası vererek organize bir hucum çıkışı sağlamalıdır.
14. Takımı ne zaman topu ele geçirirse, ihtiyaç halinde kale sahasından çıkarak saha oyuncusu gibi oyuna katkıda bulunmalıdır.
15. Savunma bir atışa blok yaptıysa, bu topu savunmak için dokunmaya çalışmalı ve topun rakibinizde kalmasını engellemeye çalışmalıdır.
16. Kaleci antrenmanlarda çok alternatifli atışlara maruz kalmalıdırÖrneğin; Paravan arkası atışlar, kalecinin atıcıyı göremeyeceği atışlar ve alternatifli temel atışlar gibi.
17. Antrenmanda yapmadığı birşeyi sahaya taşıyamaz mantığından hareketle, antrenmandaki 1-1 atışları çok daha ciddi bir atmosferde çalışmalıdır.

 

21. yüzyılda dünyanın en iyi kalecilerinden biri olan Danimarkalı süper yıldız KasperHvidtkaleci olarak hentbolde başarılı olabilmek için bazı önerilerde bulunuyor. Kaleci olarak takımınız adına bir fark yaratmak, diğerlerine göre ortalamada bir avantaj sağlamak için kalecilerin uzun vadeli hedeflerinin olması, özel çalışmalara çok zaman ayırması, rakip oyuncuları çok iyi analiz etmesi ve kendi takım oyuncuları ile iyi bir işbirliği sağlanması gibi önemli noktalara dikkat çekiyor.

 

Yukarıda genel olarak verilen kaleci davranışlarına başka eklemeler de yapmak mümkündür. Ancak bir kalecinin genel olarak bunları bilmesi ve uygulaması iyi bir kaleci olma yolunda önemli bir adımdır.

 

 

 

 

KAYNAK: 

 

http://www.dragoerhb.dk/e_index.html

      http://www.handball-planet.com/the-secret-of-success-kaspers-goalkeepers-school/

 

NOT: Bu yazının hazırlanmasında benimle görüşlerini paylaşan, Türkiye’nin en iyi kalecilerinden biri olan ve halen milli takım antrenörlüğü görevini sürdüren değerli arkadaşım Hakan Dinler’e teşekkür ederim.

 Zeki Pehlivan

 

Posted by http://zeynurpehlivan.blogspot.com/ on 22:33  No comments »

0 yorum:

Yorum Gönder

Bookmark Us

Delicious Digg Facebook Favorites More Stumbleupon Twitter

Search