Zeynur Pehlivan; Beden Eğitimi Öğretmeni, Milli Hentbolcu, Antrenör, Hentbol Yazarı; Eğitim Uzmanı, Milli Hentbolcu Zeki Pehlivan'ın Eşi; Lise Öğrencisi, Milli Hentbolcu Doruk Pehlivan'ın Annesi

4 Temmuz 2014 Cuma







Akdeniz Gençlik Oyunları
Akdeniz Oyunları ilk kez 1951 yılında, Mısır’ın  İskenderiye kentinde düzenlendi. Akdeniz’e kıyısı  olan Asya,  Afrika ve Avrupa ülkelerinin katılımıyla gerçekleştirilen bu büyük organizasyon her dört yılda bir düzenleniyor. 18.Akdeniz Oyunları ise, 2017’de İspanya’nın Tarragona kentinde düzenlenecek.
1951-2013 yılları arasında düzenlenen, toplam 17  Akdeniz Oyunlarında İtalya, en fazla madalya kazanan ülke durumunda. İkinci sırayı ise Fransa alıyor. Toplam madalya sayısında ise Türkiye üçüncü sırada. 1971 yılında İzmir de düzenlenen Akdeniz Oyunlarında Salon Hentbolu henüz ülkemizde oynanmıyordu. Akdeniz Oyunlarında en büyük başarı, 2009 yılında  Pescara’da Bayan Milli takımımızın aldığı gümüş madalyadır. 24 ülkenin katıldığı ve geçen yıl kendi evimizde Mersin’de düzenlediğimiz  Akdeniz Oyunlarında ise  Erkek milli takımımız üçüncülük kürsüsüne çıkmayı başarmıştı.
Geçen ay yapılan 11. Erkekler Akdeniz Hentbol Konfederasyonu Kupasında U17  Milli takımımız, Karadağ'ı yenerek üçüncü oldu.  Bu genç nesil için çok güzel bir başarı ve  bu gençlerin ileride A milli takımda yer almaları en büyük arzum.
Şimdi  2013 yılında Mersin’de  yapılan Akdeniz Oyunlarına katılan ülkelere şöyle bir bakmak istiyorum. Arnavutluk-Cezayir-Andorra-Bosna Hersek-Hırvatistan-Kıbrıs-Mısır-Fransa-Yunanistan-İtalya-Lübnan-Libya-Makedonya-Malta-Monaco-Karadağ-Fas-San Marino-Sırbistan-Slovenya-İspanya-Suriye-Tunus-Türkiye.
Hentbolda, Dünya, Olimpiyat ve Avrupa Şampiyonalarına şöyle bir göz attığımızda Danimarka, İspanya, Hırvatistan, Macaristan, Polonya, Fransa, İzlanda, Norveç, İsviçre, Almanya, Sırbistan, Karadağ gibi takımların üst sıralarda yer aldığını görüyoruz.
Bu ülkelerden erkeklerde hentbolun  güçlü isimlerinden  Fransa, Hırvatistan,  İspanya, Sırbistan, bayanlarda ise Karadağ, Sırbistan,  Fransa gibi takımların  Akdeniz Oyunlarına katıldığını görüyoruz.
Mersin‘de konuşma imkanı bulduğumuz  İSF Başkanı Hassan Moustafa, Akdeniz Oyunlarının amacını,  Dünya, Olimpiyat ve Avrupa Şampiyonalarında  şans bulamayan, genç ve yetenekli sporcuların, bu gibi turnuvalarda oynama şansı elde ederek, oyununu geliştirmesi, A takımlara  ve bu gibi turnuvalara, üst düzey müsabakalarına daha hazır hale gelmesi olarak  tanımlamıştı.
Mersin’de ki  Akdeniz Oyunlarında,  Hırvatistan takımında dünyanın en iyi oyuncusu seçilen Domagoj Duvnjak’ı görebildik mi? Ya da İvan Cupic, İgor Vori, Marko Kopljar’ı… Bayan takımlarına örnek verecek olursak, Karadağ takımının vazgeçilmezi olan Katarina Bulatovic  Mersin’e gelmiş miydi? Tabii ki hayır.  Bütün takımlar Akdeniz Oyunlarının amacına uygun,  genç, yetenekli ve gelecek vaat eden sporculara şans verirken,  biz  tam aksine  A takım düzeyindeki sporcularla bu turnuvalara katılmaktayız.  Daha da  kötüsü ise, bu gençlerin bizim A takımımız karşısında sergiledikleri oyun ve sahadan galip ayrılmaları.
Bu sistem sadece Akdeniz Oyunları  içinde geçerli değil aslında.  Seyrettiğim her Avrupa, Dünya veya Olimpiyatlarda güçlü ülke takımlarında mutlaka yeni isimler vardı.  Seksenli yıllarda bizim dönemimizde bu şans verilirdi. O yıllarda biz Genç maçlarına da A takımla, A takım maçlarına da A takımla katılırdık. Şimdi de aynı… Uzun yıllar bütün turnuvalara A takımla ve aynı isimlerle  katıldık. Üstelik  hiçbir büyük organizasyonlara katılamamamıza rağmen… Şimdi  yeni yeni farkına varmaya başladık.  Ama çok geç kaldık.  Senelerdir ısrar edilen,  çok emek verilen, ancak oynadığı hentbolu yeterli gören ve bir adım ileri gitmeyen sporculardan artık vazgeçip  yeni hentbolculara kapı açmalıyız. Bu gibi turnuvalar yeni isimlerin ortaya çıkması için büyük şans…

U17 Erkek milli takımımızın aldığı başarının ileriki yıllarda da  devam etmesini  gönülden isteyen ve destekleyen bir eski hentbolcu olarak- ki bu jenerasyondan çok ümitliyim-bu takımları yeneriz, play-off’lardan geçeriz, Makedonya’yı, Litvanya’yı ya da Hollanda’yı yeneriz,  düşüncesini bırakıp, Akdeniz Oyunlarının amacı gibi tekrar gençlere şans tanınması gerekir diye düşünüyorum. Gecikmeden ve çok radikal bir biçimde… Yeterince geç kalındı. Ülkeler bunu yapmıyorsa,  İHF  bunu sağlamalı…Sadece belli yaş düzeyindeki sporcuların  bu gibi  turnuvalarda oynanmasına olanak verilmeli…Gerekirse adı değiştirilmeli. Akdeniz Gençlik Oyunları gibi…
Posted by http://zeynurpehlivan.blogspot.com/ on 10:17 in    No comments »

0 yorum:

Yorum Gönder

Bookmark Us

Delicious Digg Facebook Favorites More Stumbleupon Twitter

Search